Jan Roos, tot voor kort bekend van zijn werk voor Powned, Geenstijl en BNR Nieuwsradio, staat tijdens deze verkiezingen aan het hoofd van de nieuwe, rechtse partij VNL.
Als VNL het voor het zeggen zou hebben, wordt er behoorlijk in de overheidsuitgaven gesneden en flink geïnvesteerd in het leger en de politie. De inkomensverschillen moeten juist weer omhoog, vindt de partij.
Business Insider dronk een kop koffie met Roos en vroeg hem om een toelichting op het verkiezingsprogramma van zijn partij.
Jullie hebben het partijprogramma laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. Ben je blij met de resultaten?
“We hebben het hartstikke goed gedaan. De cijfers van het CPB zien er fantastisch uit, en ze maken duidelijk dat wij een partij zijn die voor hardwerkend Nederland opkomt. De koopkracht gaat erop vooruit, de economische groei, we zijn kampioen lastenverlichting. Voor werkend Nederland is dit het beste verkiezingsprogramma.”
Voor hardwerkend Nederland, dus. Maar voor de normale Nederlander die van 9 tot 5 werkt?
"Ik heb zelf nooit van 9 tot 5 gewerkt, maar het gaat erom dat er mensen zijn die de wekker zetten en voor hun gezin zorgen. Die bezig zijn met onafhankelijk te zijn. Ik zeg niet dat je 80 uur moet werken, maar mensen moeten hun best doen om iets van hun leven te maken. Wij willen dat mensen die ‘s ochtends hun wekker zetten worden beloond. En dat het verschil met iemand die liever op de bank zit, groter is dan dat het nu is."
Jullie noemen jezelf een klassiek-liberale partij. Wat verstaan jullie daar precies onder?
"We zijn voorstander van een kleinere overheid. De scheiding tussen kerk en staat geven wij duidelijk aan, het is geen gentlemen's agreement. We geloven in de vrijheid van de mens. Dat wil zeggen dat iedereen de mogelijkheid heeft om zichzelf te zijn, maar ook dat er fiscale vrijheid is. Wij willen een vlaktaks van 25 procent vanaf 2021, met een belastingvrije voet van 10.000 euro. We stoppen alle toeslagen, behalve de huurtoeslag en het kindgebonden budget. We willen mensen niet in een armoedeval stoppen."
De inkomensongelijkheid neemt dan ook flink toe, volgens de CPB-berekeningen.
"Dat doen we expres. We vinden dat het verschil tussen werkenden en mensen met een uitkering groter moet worden. Het is heel gezond om de inkomensongelijkheid toe te laten nemen, omdat het een groot verschil is of je je wekker 's ochtends wel zet, of niet."
"Het is nu zelfs zo dat sommige mensen elke ochtend keiharde laaggeschoolde arbeid verrichten, 40 uur per week, en toch honderden euro’s minder netto verdienen dan iemand die de hele dag thuis op z’n gat zit te zappen - met alle toeslagen en uitkeringen. Dat moet gewoon veranderen."
En het inkomensverschil tussen een leraar en een financieel adviseur die allebei een HBO-opleiding hebben gevolgd, 40 uur per week werken maar ook hele andere salarissen krijgen? De ongelijkheid tussen die hardwerkende Nederlanders zal ook toenemen.
"Kijk, wij zijn er niet van dat iedereen hetzelfde moet verdienen. Het is ook vraag en aanbod. Maar wij vinden ook dat leraren, politieagenten en soldaten wat meer moeten gaan verdienen. Dat ligt nu veel te dicht bij het lage segment. Terwijl die mensen zich ontzettend inzetten voor de toekomst van Nederland."
Jullie willen ook de erfbelasting afschaffen. Juist daarvoor zijn een hoop klassiek-liberale argumenten te bedenken. Je voorkomt dat mensen rijk worden zonder te werken. Het verstoort de marktprijzen ook niet.
"Schenk- en erfbelasting is totale struikroverij. Je betaalt belasting over netto geld, daar is al belasting over betaald. Dan moet je daar als overheid met je takken vanaf blijven!"
"Ik zie helemaal niet in dat dat liberaal is - het is juist anti-liberaal. Als iemand dat nu cadeau wil doen of komt te overlijden, is de eerste die op de deur staat te kloppen de Belastingdienst. Dat heeft helemaal niets te maken met individuele vrijheid."
Vind je het spannend? De overstap van de media naar de politiek?
"Nee, zeker het omgaan met de media niet. Ik ben vooral blij dat ik serieus aan de slag kan gaan met wat ik belangrijk vind. Voor mijn vorige werk moest ik vaak ook nog een beetje grappig doen, maar dat ben ik eigenlijk helemaal niet. Ik ben juist een hele saaie man."